Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Η συγκέντρωση εργατικών Σωματείων και μαζικών φορέων για το Πολυτεχνείο στη Ρόδο




Με πειθαρχημένο και οργανωμένο τρόπο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αντιπρόσωποι εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και άλλων μαζικών φορέων, τίμησαν χθες στη Ρόδο τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου όπως είχαν άλλωστε εξαγγείλει από μέρες.

Παρά το γεγονός ότι το κέντρο της πόλης της Ρόδου αστυνομοκρατούνταν από νωρίς το πρωί, οι συγκεντρωμένοι με πειθαρχία βρέθηκαν στο άγαλμα του Αλέξανδρου Διάκου την προγραμματισμένη ώρα.

Την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Θεανώ Κουντούρη, η οποία έλεγε: 

"Είμαστε σήμερα εδώ σε μια συμβολική κίνηση τιμής, μνήμης, συνέχισης του αγώνα, κόντρα στις απαγορεύσεις που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση με την απαράδεκτη, αντισυνταγματική και επικίνδυνη απόφαση που πήρε για απαγόρευση των συναθροίσεων που θυμίζει άλλες εποχές. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι το Πολυτεχνείο και τα αιτήματα του είναι ζωντανά, είναι επίκαιρα όσο ποτέ!

Η αλήθεια είναι ότι δεν τους έπιασε ο πόνος για την υγεία των εργαζομένων όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Αν ήταν αυτό το μέλημά τους θα  είχαν ενισχύσει όλο το τελευταίο 8μηνο τα νοσοκομεία. Θα είχαν προχωρήσει σε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Θα είχαν φροντίσει να μην συνωστίζεται ο κόσμος στα ΜΜΜ και στους χώρους δουλειάς, θα είχαν πυκνώσει τους ελέγχους για τα μέτρα προστασίας. Θα είχαν τηρήσει τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα πριν ανοίξουν τον τουρισμό. Θα είχαν φροντίσει να πάρουν μέτρα για να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις αντί να στριμώχνονται σε 25αρια τμήματα, θα είχαν φροντίσει για τον σωστό καθαρισμό των σχολείων για να προστατευτούν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί.  Για αυτά όμως δεν κάνουν κουβέντα! Αυτά είναι κάποια από τα αιτήματα που από την αρχή της πανδημίας βροντοφωνάξαμε ακόμα και κάτω από τις μάσκες και στην περιοχή μας. Γιατί αντίθετα με το κλίμα που προσπαθούν να περάσουνε, το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και θέλει και μπορεί να παίρνει μέτρα προστασίας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι άλλο είναι αυτό που τους καίει!  Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με την απαράδεκτη απαγόρευση, και που επιθυμεί διακαώς και η αμερικάνικη πρεσβεία είναι να ξεχαστεί το πραγματικό  μήνυμα του Πολυτεχνείου. Να σβηστεί από τη μνήμη και τη συνείδηση του λαού μας ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του. Να ξεχαστεί το ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ. Το ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ που και σήμερα βάζουν τον λαό μας σε κίνδυνο. Ιδιαίτερα τώρα που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια στην περιοχή για τη συνδιαχείριση, που με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα από έκθεση του ίδιου του State department αμφισβητούνται τα σύνορα της χώρας μας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο ρόλος αυτών των συμμαχιών. Αποδεικνύεται ότι καμία ασφάλεια δεν πρέπει να νοιώθει ο λαός μας από τη συμμετοχή της χώρας σε αυτές, καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τους δείχνει. Αντίθετα τώρα πρέπει να δυναμώσουν οι φωνές που λένε έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις που λένε δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

 Χρησιμοποιούν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και του λαού, που οι ίδιοι με την πολιτική τους επέτρεψαν να γιγαντωθεί τόσο για γίνει σιγή νεκροταφείου. Για να μπορέσει με μεγαλύτερη άνεση να συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του λαού και της νεολαίας, να μπορέσουν να επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες επιλέγουν να φέρουν το νομοσχέδιο που καταργεί το οχτάωρο, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης! Ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να ξεχειλώνουν τα εργασιακά ωράρια, που βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στην συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, στη δυνατότητα τους να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Τους ενημερώνουμε ότι θα μας έχουν απέναντί τους! Ότι τα συμπεράσματα που μας δίνει και η σημερινή επέτειος τα κρατάμε σαν πολύτιμη παρακαταθήκη και παράδειγμα για τη συνέχεια! Ξέρουμε ότι μέσα από την οργανωμένη δράση από τα σωματεία και τους συλλόγους μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει."

Στο τέλος της ομιλίας κατατέθηκε ψήφισμα συνδικάτων ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τα γεγονότα που συνέβησαν στην Αθήνα, το οποίο υπερψηφίστηκε από τους παρευρισκομένους και έλεγε:

"Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή συνδικάτων και συνδικαλιστών στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου, ιδιαίτερα το πρωί στη συμβολική κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και το μεσημέρι στα Προπύλαια. Ήταν υποδειγματικές συγκεντρώσεις με βάση τις υποδείξεις των υγειονομικών, μαχητικές, αγωνιστικές που φώναξαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα αιτήματα που είναι άμεση ανάγκη να υλοποιηθούν για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στα συνδικάτα και στους διαδηλωτές. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες, αφού αποδείχτηκε ούτε η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν πρόσχημα για το χτύπημα των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Στόχος ήταν ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και το μήνυμά του. Το Πολυτεχνείο ζει!

Ο αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης απέτυχαν. Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι όσοι έχουν προσαχθεί.

Συνεχίζουμε στο δρόμο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, των αγωνιστών της εργατικής τάξης." 



Όλοι σήμερα 13/5 στη συγκέντρωση των σωματείων στην πλατεία Κύπρου στις 7.00μμ

Η σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από τον υπουργό εργασίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες και παρερμηνεία. Π...