Με την υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης ο πρόεδρος και η ηγεσία του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων ανέλαβαν και πάλι το ρόλο του λαγού για τον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και το 2012, όταν ήταν οι πρώτοι που υπέγραψαν μείωση 13%, σπάζοντας το μέτωπο Σωματείων από όλη τη χώρα που διεκδικούσε τότε ΣΣΕ χωρίς μειώσεις. Έχουν όπως φαίνεται αποκτήσει μια ειδίκευση. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου με την τοποθέτησή του ότι η Ρόδος έχει αποδείξει ότι είναι πρωτοπόρα στην «κοινωνική συναίνεση», δηλαδή στο να πληρώνουμε οι εργαζόμενοι τη χασούρα και τα κέρδη των αφεντικών σε ελεύθερη μετάφραση.
Οι εργοδότες ζητούσαν να πληρώνονται λιγότερο οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο εργαζόμενοι και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην περιοχή μας το έκανε πράξη.
Στην πραγματικότητα στο κείμενο της σύμβασης δε γίνεται καν λόγος για νεοεισερχόμενους, αλλά για νεοπροσλαμβανόμενους σε ένα συγκεκριμένο εργοδότη. Για την ακρίβεια ένας νεοπροσλαμβανόμενος στην κατηγορία Δ’ δηλαδή το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και το χειρότερα αμοιβόμενο, θα χρειάζεται να συμπληρώσει 15 μήνες, δηλαδή 3 σαιζόν στον ίδιο εργοδότη για να αρχίσει να πληρώνεται με το μισθό της ΣΣΕ. Μέχρι τότε θα αμοίβεται με τουλάχιστο 100 ευρώ λιγότερα. Είναι περιττό να πούμε τι θα κάνουν οι εργοδότες πριν συμπληρωθούν αυτές οι τρεις σαιζόν!
Για να θολώσει τα νερά, η πλειοψηφία προσπαθεί να κάνει συμψηφισμούς προβάλλοντας την αύξηση στο βασικό μισθό που περιέχει η σύμβαση. Ωστόσο γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι την αύξηση θα την εφαρμόσουν από ελάχιστοι έως κανένας, αλλά τη μείωση θα την εφαρμόσουν όλοι.
Είναι βέβαιο ότι δε θα αφήσει ανεπηρέαστα τα δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων. Οι εργοδότες θα εκβιάζουν τους εργαζόμενους να ρίξουν τις απαιτήσεις τους, απειλώντας τους με αντικατάσταση από άλλους φθηνότερους. Το ζήσαμε άλλωστε αυτό στους χώρους δουλειάς με το μέτρο για τους νέους κάτω των 25 ετών τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, η προϋπηρεσία που έχει ένας εργαζόμενος συνολικά στον κλάδο, ως τώρα προσμετράται ανεξαρτήτως εργοδότη και εκφράζεται και στο μισθό με το επίδομα προϋπηρεσίας. Όμως ο συγκεκριμένος όρος δεν αποκλείεται να γίνει το όχημα για την ανατροπή συνολικά της έννοιας της προϋπηρεσίας στον κλάδο.
Οι κατά τα άλλα φιλεύσπλαχνοι μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής μας, αξιοποίησαν την περίοδο της πανδημίας με τους εργαζόμενους κλεισμένους στα σπίτια τους, για να περάσουν αυτό που ήθελαν. Μαζί με όλες τις ανατροπές που έφερε η κυβέρνηση στα εργασιακά τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέτρα στήριξης ως τώρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και όσα ακόμα αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα, θα διαχειριστούν μια χαρά και την καινούρια κρίση φορτώνοντάς τη στις δικές μας πλάτες.
Με αυτή την ευκαιρία όμως, να στείλουμε ένα μήνυμα και στο τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής, και στην κυβέρνηση, κεντρική και τοπική, ότι λογαριάσανε χωρίς τον…ξενοδοχοϋπάλληλο! Ας κάνουν όσες «συνόδους κορυφής» θέλουν στο γραφείο του Περιφερειάρχη. Αν όμως νομίζουν ότι αυτά θα περάσουν εύκολα στους τόπους δουλειάς είτε φέτος είτε του χρόνου, να το ξανασκεφτούνε.
Τέλος, επειδή ακόμα και όταν πετσοκόβουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στο εργατικό κίνημα έχουν το θράσος να υπερασπίζονται τα κατορθώματά τους επιθετικά, δυο κουβέντες για την ηγεσία του ΕΚΡ και του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Είπε ο πρόεδρος του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη συνέντευξή του ότι παρότι η ΔΑΣ καταγγέλλει τη στάση τους, στη συνέχεια θα ζητάει να εφαρμοστεί η σύμβαση. Πράγματι έτσι είναι, δεν υπάρχει άλλη δύναμη πέρα από τη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ που να παλεύει μέσα στα ξενοδοχεία της περιοχής μας να εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις. Το πρόβλημα είναι οι τρικλοποδιές που βάζει η πλειοψηφία του ΔΣ στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων. Έδεσε λοιπόν πισθάγκωνα τα χέρια των εργαζομένων ο πρόεδρος και τώρα παριστάνει τον ευεργέτη. Το παραμύθι των σκληρών διαπραγματεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες και μυστικά από τους εργαζόμενους, πάλιωσε πια. Δεν πείθει κανέναν.
Είπε επίσης ότι εφόσον δε μας αρέσει η σύμβαση να πάμε με δικά μας(;) Σωματεία να υπογράψουμε καλύτερη. Προφανώς θεωρεί ότι το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι ιδιοκτησία του. Γι αυτό άλλωστε ούτε αυτή τη φορά θεώρησε υποχρέωσή του να συνεδριάσει έστω το Διοικητικό Συμβούλιο για να εγκρίνει αυτά που είχε σκοπό να υπογράψει.
Κρύβει βέβαια ότι όταν επιχειρησιακά Σωματεία σε ξενοδοχεία της περιοχής επιδίωξαν να υπογράψουν καλύτερες συμβάσεις με αυξήσεις στους δικούς τους χώρους δουλειάς, ο ίδιος συμμάχησε με την εργοδοσία και με ενιαίο μέτωπο έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έφτασε ως το σημείο να διαγράψει τα μέλη της ΔΑΣ από το Σωματείο, παράνομα όπως έκριναν τα δικαστήρια.
Όσο για τους σκληρούς αγώνες που διεξάγει αυτή την περίοδο η ηγεσία του ΕΚΡ, μοιάζουν με το βαρκάρη που έκανε όλη μέρα κουπί αλλά το βράδυ διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει να λύσει το σχοινί! Μια φράση που περιγράφει καλύτερα τους «αγώνες» που δίνουν αυτή την περίοδο θα ήταν «τοπικό παράρτημα του Γραφείο Τύπου των υπουργών της κυβέρνησης».
Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους βάλουν στο περιθώριο. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες οι εργαζόμενοι έχουν αποκούμπι. Μαζί με το ΠΑΜΕ θα καταφέρουμε να οργανώσουμε την πάλη για να αποκρούσουμε την καινούρια επίθεση και να αντεπιτεθούμε.
Ρόδος, 31/3/2020
Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου