Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακοίνωση για την παρέμβαση του Σωματείου στις Διοικήσεις των Εταιριών Επίγειας Εξυπηρέτησης του Αεροδρομίου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στα πλαίσια των παρεμβάσεων που έχει προγραμματίσει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, για να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα των συναδέλφων μας το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε συνάντηση με τις διοικήσεις των εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου. Αποτελεί έναρξη σειράς επαφών με το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις/πληροφορίες που είχε το Σωματείο μας για τις συνθήκες εργασίας τη φετινή σεζόν. Η πανδημία του κοροναϊού αποτέλεσε αφορμή για να εφαρμοστούν σειρά αντεργατικών μέτρων για να διασφαλιστούν τα κέρδη των εταιριών. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι κανόνας. Εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η πλειοψηφία όμως δουλεύει με μερική απασχόληση (4ωρα, 6ωρα κτλ). Η υπερωριακή απασχόληση είναι καθημερινά δεδομένη και τις περισσότερες φορές απλήρωτη. Κάποια μπόνους που δίνονταν (κουπόνια σίτισης) έχουν καταργηθεί με την διοίκηση να αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως για τον Αύγουστο και μόνο για το μήνα αυτό να δώσει κάποια.

Άλλο ένα βασικό στοιχείο είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας. Αν και η κίνηση στις πτήσεις έχει μειωθεί αισθητά, το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για αν γίνουν ελάχιστες προσλήψεις εργαζομένων φέτος. Υπάρχει διαφορά στην αναλογία πτήσεων ανά εργαζόμενους φέτος με πέρυσι.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναλογικά με πέρυσι, οι εργαζόμενοι «βγάζουν» περισσότερη δουλειά και πληρώνονται λιγότερα. Κάτι τέτοιο ίσως αποτελέσει «δεδομένο» και για την επόμενη σεζόν!

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν πάρει για να περιοριστεί η έκθεση των εργαζομένων στον κορονοϊό αρκέστηκαν στα γενικόλογα ότι «έχουν δοθεί επιπλέον Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) όπως μάσκες και γάντια, ενώ υπάρχουν αντισηπτικά στους χώρους», ρίχνοντας το βάρος στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων για τη χρήση τους. Βέβαια δεν μας απάντησαν στο ερώτημα πόσο εύκολο είναι για έναν εργαζόμενο π.χ. στον διαχωρισμό, ή στην πίστα με τις θερμοκρασίες και την εντατικοποίηση να χτυπάνε κόκκινο να δουλεύει με μάσκα. Στο ερώτημα που θέσαμε σε αυτό το σημείο, «μήπως θα ήταν λοιπόν προτιμότερο αντί να ζητάμε ευθύνες στον εργαζόμενο που δουλεύει κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, να γίνουν περισσότερες προσλήψεις ώστε και να έχουν περισσότερες οικογένειες κάποιο εισόδημα και να μειωθεί η πιθανότητα έκθεσης στον ιό», σφύριζαν αδιάφορα.

Όσον αφορά την απαραίτητη απολύμανση χώρων και αεροσκαφών, o χρόνος και το πώς καθαρίζεται κάθε πτήση (τι προβλέπεται από τα συμβόλαια με τις αεροπορικές) δεν έχει αλλάξει σε τίποτα! Το μόνο που άλλαξε είναι το είδος του καθαριστικού που χρησιμοποιούν, που είναι όπως επικαλούνται, πιο ισχυρό. Ανακύπτει το εξής ζήτημα. Έχει αναβαθμιστεί αντίστοιχα και η ποιότητα των ΜΑΠ που χρησιμοποιούν τα συνεργία καθαρισμού;

Για το αν υπάρχει μέριμνα να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι κλειστοί χώροι που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, βιάστηκαν να μας βεβαιώσουν ότι καθαρίζονται επαρκώς, χωρίς να διευκρινίζουν αν έχει γίνει κάποια συντήρηση/καθαρισμός στις μονάδες air condition, ή αν υπάρχει η δυνατότητα σε αυτούς τους χώρους να τηρούνται αποστάσεις.

Τέλος όσο και αν έχει επιχειρηθεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στο νησί, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο! Θέσαμε λοιπόν το αίτημα ότι πρέπει να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι για όλους τους εργαζόμενους είτε με ευθύνη των εταιριών, είτε του κράτους.

Οι συναντήσεις με εργαζόμενους και μετά από την επίσκεψή μας στο αεροδρόμιο, η αγωνία τους για το αύριο, οι ραγδαίες εξελίξεις με το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και οι ανακοινώσεις από Σουηδία και Φινλανδία ότι θα σταματήσουν τις πτήσεις από και προς Ελλάδα, επιβάλει να επιταχυνθούν οι επιπλέον δράσεις που έχει προγραμματίσει το Σωματείο για την ανακούφιση των οικογενειών μας και την διασφάλιση κάποιου εισοδήματος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ, στη ΔΕΗ, στο Δήμο και σε όποιον άλλο αρμόδιο κρατικό φορέα για να διεκδικήσουμε την ενίσχυση του εισοδήματος κάθε εργαζόμενου και άνεργου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Τη διασφάλιση επιδόματος ανεργίας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Την απαλλαγή όλων των εργαζόμενων από τα δημοτικά τέλη και χαράτσια
  • Την διασφάλιση ότι κανένα σπίτι εργαζόμενου, άνεργου δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα.

Όσο πιο μαζικό το Σωματείο μας τόσο πιο δυναμικά μπορεί να απαιτήσει και να επιβάλει και τα παραπάνω.

                                                               Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ!                                          

Γινόμαστε μέλη του σωματείου μας.

Με δυνατό Σωματείο επιβάλλεται το δίκιο του εργάτη!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 11.00ττ.μ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

 

Στοιχεία επικοινωνίας:


   idiotikoirodos.blogspot.com


 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ


         idiotikoirodos@gmail.com

 6978947451

























Όλοι σήμερα 13/5 στη συγκέντρωση των σωματείων στην πλατεία Κύπρου στις 7.00μμ

Η σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από τον υπουργό εργασίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες και παρερμηνεία. Π...