Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι  ο Δήμος Ρόδου, θα δώσει εφ’ άπαξ επίδομα 300 ευρώ σε όσους έχουν πληγεί από την κατάσταση  που διαμορφώθηκε φέτος. Αν και είναι απολύτως απαραίτητο για όσους λίγους τελικά το εισπράξουν, τα κριτήρια που μπαίνουν είναι τόσο ασφυκτικά που αφήνουν εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας που δουλεύουν εποχικά.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί δικαιούχοι θα είναι όσοι παραμένουν άνεργοι από το Μάρτη και δεν έχουν κανένα άλλο επίδομα ή έσοδο (Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κάποιο άλλο επίδομα του ΟΑΕΔ, να μην είναι σε αναστολή κτλ) και είχαν εκκαθαριστικό του 2019 μέχρι €10000.

Αλήθεια, όσοι εργάστηκαν έστω και μία μέρα από το Μάρτη και στην καλύτερη περίπτωση τρεις μήνες ή που είχαν πάνω από 10000 εκκαθαριστικό για την περσινή χρονιά δεν έχουν ανάγκη στήριξης;

Επιπλέον γίνεται ένας απαράδεκτος διαχωρισμός, αφού όπως ανακοινώθηκε θα δοθεί κατά προτεραιότητα σε όσους εργάζονται σε “τουριστικές” επιχειρήσεις, αλλά η εποχικότητα στην περιοχή μας δεν περιορίζεται στις τουριστικές επιχειρήσεις ή σε όσες το κράτος ορίζει ως τουριστικές.

Πως όμως να μην είναι έτσι, όταν το ίδιο το κονδύλι που θα διατεθεί για αυτό το σκοπό είναι μόλις 60.000 ευρώ, ποσό που  αντιστοιχεί τελικά σε 200 συνάδελφους!

Τέλος, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη και τη στάση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, ο ο οποίος παρουσιάστηκε σαν κλακαδόρος της δημοτικής και κυβερνητικής πολιτικής, που περιμένει να πέσει σαν μάννα εξ ουρανού κάτι για τους εργαζόμενους για να προβεί σε πανηγυρισμούς.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου μαζί με τους εργαζόμενους διεκδικεί:

·         Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όλων των ανέργων μέχρι την επαναπρόσληψή τους.

·         Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους.

·         Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.

·         Tο Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμα τους.

·          Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Απαγόρευση της διακοπής του ρεύματος, νερού, τηλεπεπικοινωνιών, όσο διαρκεί η κρίση

·         Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.



Όλοι σήμερα 13/5 στη συγκέντρωση των σωματείων στην πλατεία Κύπρου στις 7.00μμ

Η σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από τον υπουργό εργασίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες και παρερμηνεία. Π...